Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inredningsarkitekten fokuserar på hållbarhet: ”Att inreda i skandinavisk stil med öppna ljusa ytor är trendigt igen”

Arvegods, loppisfynd och personliga detaljer som inramade fotografier – samt en och annan nyproduktion. Skapa ett hem som är både personligt och trendigt, utan att kompromissa med hållbarhetsfaktorn.

Annons

Den som vill ha en garderob med bara det senaste modet på galgarna kan lätt känna sig villrådig, eftersom flera trender existerar parallellt. Att ha sin egen stil, våga vara personlig, är egentligen allra trendigast. För att undvika förhastade inköp som snabbt upplevs passé är det en bra idé att satsa på basplagg som inte blir omoderna – och hitta en stil man tycker om och vill hålla sig till. Sedan kan den byggas på och varieras. Samma princip gäller inredningen i våra hem.

– Det gäller det att skapa en bas i hemmet vi inte tröttnar på så lätt och sedan jobba med detaljerna – som är lättare att byta ut, säger Lina Lindbladh, inredningsarkitekt med fokus på hållbarhet.

För Plus-kunder och prenumeranter: På Pråmen är varje inredningsdetalj noga utvald: "Guldbordet är viktigast"

Hon menar att det är viktigt att planera hur man vill inreda för att undvika spontanköp. Se över färgsättning, möblering och material: Hur kan du få in miljöperspektivet och samtidigt skapa ett hem där du trivs så bra som möjligt? Bestäm dig för en röd tråd, det kan till exempel vara en eller två accentfärger som du håller dig till när det gäller detaljer som kuddar, tavlor, plädar och krukor.

– Att inreda i skandinavisk stil med öppna ljusa ytor är trendigt igen, och det är en bra bas att börja med. Samtidigt är det helt rätt med höstens murriga färger, som senapsgult, mörkgrönt och rostrött. De passar som accentfärger och du kan också måla om loppisfynd i den trendiga färgskalan, säger Lina Lindbladh, och fortsätter:

– Toppa gärna med personliga inslag som arvegods, fotografier och sådant du själv eller någon du känner har pysslat ihop. Då har du skapat ett hem som är personligt, trendigt och hållbart.

Den gröna delen av den trendiga färgskalan samspelar bra med trenden att inreda med tåliga och lättskötta krukväxter, som fullkompligt har exploderat den här hösten. Några klassiker som har blivit populära igen är monstera, elefantöra, palettblad samt kaktusar i olika former och storlekar.

Läs även: Linda färgchockar i farmors gamla torp: "Jag skapar från det som redan finns i huset"

Lina Lindbladh lever som hon lär. Till vänster om soffan i hennes vardagsrum hänger ett svartvitt, uppförstorat fotografi av Linas pappa som barn och nedanför en inramad tavla med fjädrar som hon har hittat under sina skogspromenader.

– Ett tips är att fundera på vad man kan göra själv. Jag har börjat med pysselkvällar, som också kan vara en kul aktivitet att göra ihop med någon. Man kan till exempel sticka kuddfodral, brodera eller göra amplar av makramé. Det blir både billigare, mer personligt och är bättre ur miljösynpunkt.

Tycker du att det är kul att förändra ofta eller lite spontant vill haka på en trend som riskerar att ha ett bäst före-datum: Satsa på att handla second hand. Eller välj en färg som du har tyckt om länge och som är hyfsat lättmatchad i ditt hem.

– Annars tycker jag att en bra utgångspunkt är att hålla de större möblerna, precis som väggarna, i neutrala kulörer som grått eller benvitt, med tidlös design och god kvalitet – då får de också ett bättre andrahandsvärde.

När det gäller material är det viktigt att läsa på för att hitta möbler och prylar som uppfyller miljö- och kvalitetskrav. Undvik syntet och satsa på naturmaterial. Sträva efter att hitta det som är ekologiskt och närproducerat.

Läs även: 29 vintage-detaljer som inte alls är unika: "23 finns hemma hos mig"

– Material som plast och krom släpper ut gifter i luften, välj därför hellre naturmaterial som linne, hampa, kork, trä som har miljömärkningen FSC, Forest Stewardship Council, och hellre linoleum än plastgolv. Och se till att du målar med ekologisk färg, säger Lina Lindbladh, och fortsätter:

– Använd kulörer som du mår bra av. Sovrummet får till exempel gärna ha lugnande färger, som grönt och blått. Skapa balans med hjälp av textilier, belysning och mjuka upp med runda former, för att undvika att det känns för hårt och fyrkantigt.

Slutligen poängterar Lina Lindbladh att det som ofta omnämns som "hållbarhetstrenden" är missvisande. Det är i stället något som bör integreras i vår livsstil för att stanna där.

– Vi tänker inte på all energi som går åt i produktionen, och kan lätt gå vilse bland alla trender och förlora den personliga relationen till våra saker. Fundera därför på vad du tycker om, och vad som kommer att hålla – snarare än vad som är trendigt.

Linas bästa inredningstips

►Låt de större möblerna, som soffa till exempel, ha en tidlös design och neutrala färger som håller över tid och kan matchas med det mesta. Alternativt kulörer du har tyckt om länge och vet att du inte tröttnar på.

►Se till att möblerna är av god kvalitet, som håller längre och dessutom har ett bättre andrahandvärde, och ekologiska naturmaterial som exempelvis lin, hampa, kork, rotting och trä med miljömärkningen FSC, Forest Stewardship Council.

►Om du ska köpa något större i en mer vågad design och färg kan det vara en bra idé att köpa det second hand. Då är det lättare att byta ut.

►Låt detaljer som kuddar, filtar, krukor och gardiner stå för de trendigaste och starkaste färgklickarna. Du kan också måla om loppisfynd, som du lätt kan måla över igen när du tröttnar.

►Välj det som tilltalar dig i utbudet av trender, då står sig inredningen längre och hemmet blir mer personligt. Nu ser vi mycket murriga färger som mörkgrönt, rostrött och senapsgult, men även krom och silver. Samt ljust, obehandlat trä och andra naturmaterial, till exempel rotting.

►Genom kreativitet gör du bostaden mer unik. Pyssla själv, förstora fotografier, ta vara på arvegods eller fynda favoritprylar på loppis.