Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstidsdömde Kaj Linna kan få ny rättegång

Åklagaren Jens Göransson har lämnat besked om hur han ska gå vidare med det uppmärksammade Kalamarkfallet. Han siktar på ny rättegång för livstidsdömde Kaj Linna.

Annons

Kaj Linna sitter på Norrtäljeanstalten.

Kaj Linna har suttit i fängelse i nära 13 år för det uppmärksammade rånmordet där två män angreps på sin gård utanför Piteå 2004, där en av männen mördades och en skadades.

Linna har hela tiden hävdat sin oskuld och kämpat för att bli fri. Hösten 2010 var han nära att beviljas resning, men fick avslag i Högsta domstolen med liten marginal. I slutet av 2016 gick det dock igenom – Kaj Linna beviljades resning av Högsta domstolen.

På måndagen gav åklagare Jens Göransson besked om hur han tänker gå vidare i målet. I ett pressmeddelande på Åklagarmyndighetens hemsida står det att åklagaren vill låta rätten pröva ärendet på nytt.

– Det här innebär att jag utgår ifrån att det blir en prövning i hovrätten på de dagar som är preliminärt bokade i maj. Jag åberopar samma bevisning som den ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både muntlig och skriftlig, säger Jens Göransson i ett pressmeddelande.

– Bevisningen kommer att kompletteras när den pågående förundersökningen är klar. Bland annat analyseras den trafik och de telefonuppkopplingar som gjordes då. Vilka ytterligare kompletteringar som är att vänta kan jag inte gå in på förrän förundersökningen är klar, säger han.

Åklagarens alternativ var att få till en ny rättegång eller att lägga ner åtalet, det hade inneburit att domstolen skulle försätta Linna på fri fot.

LÄS MER: Morddömde Kaj Linnas tragiska besked: "Hon dog en vecka senare"

Huvudförhandlingen ska preliminärt starta den 9 maj och pågå i fem dagar.

Kaj Linna som sitter på Norrtäljeanstalten är för närvarande i på isoleringen. Beslutet om resning har lett till hot från annan intagen och Linna har då själv valt att sitta isolerad.

Mer läsning

Annons