Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratsajter ska blockeras enligt ny dom

Bredbandsbolaget måste blockera piratsajterna The Piratebay och Swefilmer. Det har nu en domstol beslutat.

Annons

Personerna bakom piratsajten Swefilmer har sedan tidigare beslutat att stänga sajten för gott efter polistillslag.

Ett flertal film- och musikbolag har hävdat att internetleverantören Bredbandsbolaget medverkat till upphovsrättsintrång eftersom att kunderna kan surfa in på piratsajter via företagets internetuppkoppling.

– I dagens dom slår Patent- och marknadsöverdomstolen fast att rättighetshavare till t.ex. film och musik kan få ett domstolsföreläggande även i Sverige mot en internetleverantör som innebär att internetleverantören ska vidta åtgärder för att hindra upphovsrättsintrång som begås av andra på internet, säger Christine Lager, hovrättslagman och ordförande i målet i ett pressuttalande.

Film- och musikbolagen har vänt sig till domstolen för att de ska förbjuda Bredbandsbolaget att medverka till intrången.

Fick först rätt

I den första vändan i tingsrätten fick Bredbandsbolaget rätt. Företaget har hävdat att de inte genom att enbart tillhandahålla internetuppkoppling till sina kunder medverkar till upphovsrättsintrång i lagens mening.

Patent- och marknadsöverdomstolen har nu valt att ändra tingsrättens dom. Domstolen tolkar upphovsrättslagen som att det inte krävs någon medverkan i straffrättslig mening för att domstolen ska kunna besluta om ett föreläggande.

Första i sitt slag

– Den svenska lagen ska tolkas i ljuset av EU-rätten. Liknande förelägganden har redan meddelats i bl.a. Danmark, Finland, Frankrike och Storbritannien, men domen i dag är den första i sitt slag i Sverige säger Christine Lager.

Eftersom att sajterna The Piratebay och Swefilmer innehåller mycket upphovsrättsligt skyddat material anser domstolen att det är rimligt att de utfärdar ett föreläggande. Om inte Bredbandsbolaget blockerar ett visst antal adresser, som listas upp av domstolen, för sina kunder kommer de att få böta 500 000 kronor. Domen gäller under tre år och går inte att överklaga.

På olika forum på nätet spekulerar nu fildelare i att domen i praktiken kanske inte kommer att betyda något för fildelningssajterna.

"Känns rätt givet att The Piratebay kommer skaffa nya adresser som inte finns med i listan och som lätt kan googlas fram", skriver en användare på Flashback.

Mer läsning

Annons