Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens redovisar resultat över satsning mot organiserad brottslighet : "Vi ökar trycket"

Polisens arbete mot den organiserade brottsligheten ledde förra året till 224 års fängelse och 54 miljoner kronor i skadestånd och 55 miljoner kronor i utmätta tillgångar till staten.
– Det är den största satsningen sedan det myndighetsgemensamma arbetet startade 2009, säger Dan Eliasson, rikspolischef, i ett pressmeddelande.

Annons

Polisen presenterade under fredagen årsresultatet för 2016. Myndigheten har sedan 2009 genomfört en myndighetsgemensam satsning mot den organiserade brottsligheten.

– Nu jobbar vi på ett lokalt plan med andra myndigheter för att komma till rätta med problem som påverkar samhället negativt. Det kan vara alltifrån skadegörelse till penningtvätt och skattebrott. Det regionala perspektivet blir allt viktigare för att bekämpa organiserad brottslighet, säger Per Wadhed, chef för Sekretariatet för Samverkansrådet och operativa rådet, i ett pressmeddelande.

Rikspolischef Dan Eliasson.

Polisen, Kronofogden och Försäkringskassan har tillsammans satsat på att bekämpa de kriminellas vinster och att ta bort ekonomiska incitament för de kriminella.

Enligt polisen ska det ha lett till att lagföring, skadestånd och utmätta tillgångar har ökat under 2016 jämfört med året innan.

Dessutom ska flera stora penningtvättsärenden och penningbeslag ha gjorts under förra året.

– De som illegalt utnyttjar välfärdssystem, statliga ersättningar och bidrag har fått betala för detta genom fängelsedomar och höga skadestånd. Detta är en tydlig signal om att brott inte ska löna sig, säger Dan Eliasson.

Under förra året blev 163 personer dömda. Ungefär 80 personer dömdes till fängelse till sammanlagt 224 fängelseår.

Kronofogden fick in 55 miljoner kronor i utmätta tillgångar under satsningen.

Mer läsning

Annons