Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romer får skadestånd efter att funnits med i polisregister

Nu får elva romer som stämt staten efter att ha funnits med i polisens otillåtna register rätt av Svea hovrätt.
Personerna ska ha funnits med i skånepolisens register enbart på grund av sin etniska tillhörighet.

Annons

Arkivbild. Lagman Sigurd Heuman, ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN), på en presskonferens om Polismyndigheten i Skånes behandling av personuppgifter i dataregistret

– Hovrätten har nu sagt sitt och vi tycker det är bra att denna fråga har prövats grundligt, säger Eva Lindeblad, enhetschef för rättslig styrning och stöd vid rättsavdelningen, i ett pressmeddelande.

Det var hösten 2013 som Dagens Nyheter avslöjade att skånepolisen hade ett register som omfattade tusentals romer, och som polisen själva kallade för "kringresanderegister"-

Elva av de drabbade stämde staten och begärde 30 000 kronor var i skadestånd. Staten har genom Justitiekanslern hävdat att personerna inte har registrerats enbart på grund av etnicitet och motsatt sig att betala skadeståndet.

Polisens har försvarat sig med att registret är en del av arbetsmetoderna de använder för att bearbeta tips inom underrättelseverksamheten.

Hovrätten konstaterar att ingen av de elva personerna varit misstänkta för brott, och att de inte är släkt med eller har kopplingar till de romska familjer i Skåne som ingick i polisens urpsprungliga kartläggning.

– Den kränkning som de registrerade som fört talan i målet utsatts för är allvarlig och att den begärda ersättningen är skälig, skriver Svea Hovrätt i ett pressmeddelande.

Polisens uppger i ett pressmeddelande att det efter avslöjandet startades ett omfattande internt arbete för att gå igenom alla polisens register med känsliga personuppgifter.

– De granskningar som våra kontrollmyndigheter och vi själva har gjort understryker behovet av att polisen kontinuerligt gallrar ut känsliga personuppgifter, men också att vi formulerar oss neutralt och objektivt när vi beskriver känsliga personuppgifter. Det är ett kontinuerligt förbättringsarbete som vi fortsätter med, säger Eva Lindeblad.

De elva personerna samt cirka 3000 andra personer som fanns med i registret har sedan tidigare fått ersättning med 5000 kronor efter beslut från JK.

– Justitiekanslern måste nu läsa domen noga och ta ställning till om det finns skäl att överklaga till Högsta domstolen, uppger JK i ett uttalande på sin hemsida.

Hovrätten fastslår tingsrättens tidigare dom.

Mer läsning

Annons