Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprängdåd mot polischef i Uppsala – ett hot mot rättssamhället: "Mycket allvarligt"

En polischef i Uppsla fick sin bil sprängd i luften i natt.
– Det är väldigt allvarligt när någon riktar attacker mot myndigheter på det här sättet, säger Karolina Hurve, utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå).

Annons

En explosion har skett i en bil som tillhör en polischef inom Uppsalapolisen. Bilen stod vid mannens bostad i ett villaområde Täby i Stockholm.

Det var i natt som en bil som tillhör en polischef i Uppsala exploderade i Täby.

Enligt Brottsförebyggande rådet är det ovanligt att polisen utsätts för liknande attentat.

– Det kan vara ett försök att skrämma tjänstemannen till tystnad. Men det är ovanligt att man gör en sådan här allvarlig attack, säger Karolina Hurve.

Ett sprängdåd likt det mot polischefens bil kan vara ett sätt att försöka att få mydigheterna att backa undan.

– Syftet med hot och våld mot myndigheter kan vara att skicka en signal till andra som jobbar inom samma bransch att det är ett farligt yrke att vara verksam inom. Motivet kan vara att brottslingen inte är nöjd med ett beslut eller en dom som en myndighet har fattat.

Rapporten "Otillåten påverkan mot myndighetspersoner", som Brå släppte i september förra året, visar på att det är få av de tjänstemän som låter våld eller hot påverka dem i jobbet.

– Vi kan se att det är ovanligt att personen påverkas i sin tjänsteutövning. De tycker att det är viktigt att stå upp för det man jobbar för. Däremot påverkas de i privatlivet. De kan bli mer oroliga och fundera på att sluta på jobbet.

Politiker reagerar

Flera politiker har reagerat på sprängdådet som verkar ha riktats mot polischefen. Några av de som skrivit av sig på Twitter är Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) och partiledaren i Moderaterna. Anna Kinberg Batra (M).

Allt vanligare med hot

Polisen i Uppsala vill inte gå in på vad de vidtagit för åtgärder för att skydda polischefen och hans familj.

– Jag vill inte gå in på det. Men naturligtvis har vi på polisen en handlingsplan för hur vi ska agera när en i personalen utsätts för allvarliga hot, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Enligt henne har det blivit allt vanligare med hot mot polisen.

– Vi kan konstatera att det olika brott riktade mot myndigheter och viktiga samhällsfunktioner sker allt oftare. Det handlar bland annat om stenkastning mot polis och räddningstjänst.

Det är fortfarande oklart om det fanns någon hotbild sedan tidigare mot polischefen.

– Vi arbetar för fullt med att ta reda på vad som kan ligga till grund för den här detonationen. Vi ser väldigt allvarligt på hot mot polisen och andra viktiga samhällsfunktioner.

Mer läsning

Annons