Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ansvaret ligger hos den enskilde

Annons

Svar på insändaren "För lätt att hamna bland gamla polare" gällande vård av personer med missbruksproblematik, VLT den 11 november.

Vi i Individ- och familjenämnden kan, som skribenten ”Lena” säkert förstår, aldrig svara på detaljer kring ett enskilt ärende i media. Vi ser det dock som viktigt att beskriva hur vi generellt arbetar när det gäller vård enligt LVM (lagen om vård av missbrukare).

När en person beviljas behandling för sitt missbruk vid ett behandlingshem så tas det samtidigt fram en planering för tiden efter behandlingen. I de flesta fall innebär planen att personen som beviljats behandling ska flytta hem till sitt nätverk och sin familj i Västerås och att behandling i öppenvård tar vid.

Ibland vill en person, av olika anledningar inte flytta hem till Västerås efter avslutad behandling. Vi har förståelse för att det kan vara svårt att komma hem till sitt gamla sammanhang men som kommun kan vi varken söka eller bevilja bostad för personer i andra kommuner. Ansvaret ligger hos den enskilde att ordna med en flytt till en ny kommun om man anser att man inte kan återvända till Västerås.

I många fall kan vi förlänga behandlingstiden så att den sammanfaller med att personen får tag i en bostad i annan kommun men i andra fall är det inte möjligt då väntan blir för lång. I de fallen kan det vara så att personen får fortsätta sitt sökande under tiden som hen återkommer till Västerås.

Socialtjänsten kan aldrig tvinga någon att fortsätta sin behandling efter det att den tvingande vården bedöms som avslutad.

Självklart är det viktigt att ett stöd byggs upp när man ska slussas från en sluten behandling tillbaka till Västerås. Det stöd som erbjuds är dock alltid frivilligt och det händer att klienten tackar nej till stödet trots att socialsekreteraren förklarar, motiverar och försöker stötta för att man inte ska riskera att återfalla i missbruk.

Socialtjänsten kan aldrig tvinga någon att fortsätta sin behandling efter det att den tvingande vården bedöms som avslutad.

Det är helt riktigt som ”Lena” skriver att vård vid institution enligt LVM (tvångsvård) kostar mycket pengar. Vårt fokus handlar dock alltid om att personer med missbruk ska få den hjälp den behöver för att inte avlida eller ta allvarlig skada av sitt missbruk. Evidens visar att behandling på institution ska vara så kort som möjligt och att resultatet av den behandlingen till och med kan bli sämre om en person vårdas för länge på ett behandlingshem/institution. Det är viktiga erfarenheter som socialtjänsten arbetar utefter när personer i missbruk får stöd.

Ann-Louise Molin-Östling (S)

ordförande Individ- och familjenämnden

Anna Lundberg (L)

vice ordförande Individ- och familjenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare