Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Antibiotika förskrivs av läkare – inte av vårdcentraler

Annons

Läst artiklarna i VLT angående antibiotikaförskrivning. Här jämförs olika vårdcentraler i länet .Är detta så intressant egentligen? Det är inte vårdcentraler som förskriver antibiotika det är enskilda läkare som gör detta och då måste naturligtvis analysen göras på denna nivå.

Nyhetsartikel för dig som är Plus-kund: Här skrivs mest antibiotika ut – se hur din vårdcentral ligger till

Man kan inte kollektivt bestraffa en grupp läkare eller en vårdcentral. Detta gäller naturligtvis även överförskrivning av beroendeframkallande läkemedel, frikostighet vad gäller sjukskrivningar etcetera.

Problemen beror bland annat på följande. Patienter är i dagens primärvård en slags kund och kunder vill man tillfredsställa och behålla. Läkare vill även som de flesta andra människor få positiv feedback och det lättaste sättet är då att försöka göra något som man hoppas att kunden kommer att gilla.

Nästa gång denna typ av ämnen belyses vill jag se redovisning per läkare. Naturligtvis kommer inte detta att ske och då kommer problemen att kvarstå.

En med många år i primärvården

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare