Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är det okej att droga våra äldre?

Min mormor är 91 år. Nu är det andra gången under ett par års tid som jag förstår att läkare förskriver mediciner som gör henne helt drogpåverkad och borta i huvudet. Den lilla historik jag kan ge är att mormor sedan många år tillbaka lider av kronisk värk, trasig rygg och förslitna höfter. För smärtan medicinerar hon naturligtvis så att hon över huvud taget ska stå ut.

Dessa mediciner är starka men hon tar dem kontrollerat och är tillvand vid dessa. Hon är en i huvudet klar, vital, humoristisk och vis människa som har total koll på tillvaron. Hon minns allt bakåt och i nutid; vad hennes barnbarnsbarn gör, vilka läxor de har, när något händer och hur min vardag ser ut. Om jag inte ringer på ett par dagar så ringer hon.

Sedan en tid tillbaka lider hon av tjock slembildning i mun och svalg. Läkarna killgissar och skriver för detta ut diverse droppar under tungan och plåster med Fentanyl. När jag läser i Fass står det ingenting om att preparaten skulle bota slembildning. Jag är en medicinsk lekman men jag vet vad Fentanyl gör med unga kroppar och tänk då att min mormors kropp säkert är skört som ett litet barns.

Vad händer då? Jo, hon får mardrömmar, hallucinationer, blir darrig och helt orkeslös, dessutom livrädd efteråt och vem skulle inte bli det? Jag är så trött på att våra gamla inte har någon säkerhet för sin hälsa. Jag står bredvid och kan bara konstatera att man experimenterar, att det är okej, för om hon vore ung så hade detta granskats.

Lenkis

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare