Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är rädslan för corona överdriven?

När covid-19 först spred sig ifrågasatte jag varför alla var så rädda; dödligheten var inte många procentenheter högre än något annat influensaår. Då blev svaret att det inte fanns tillräckligt med platser på intensivvården. ”Vi måste begränsa spridningen”, hette det då.

När vi började testa för covid-19, slog alla medier på stora trumman och slängde sig med rubriker som ”Rekordökning av smittfall” – vilket rent ut sagt är löjliga rubriker eftersom antal fall, helt regelrätt, ska öka i takt med antal testningar. Det vore konstigare om det vore tvärtom och dessutom spelar inte antal smittfall någon roll över huvudtaget om själva smittan inte är farligare än en svår influensa.

Det är rimligare att titta på dödligheten, där skillnaden faktiskt är minimal (enligt SCB) i jämförelse med andra år. Därför ifrågasätter jag fortfarande rädslan för detta influensavirus.

Är det verkligen värt att stänga ner ett helt samhälle och ta alla dessa förödande konsekvenser – för ett förkylningsvirus?

Ska vi verkligen fortsätta riskera att självmorden ökar, att den psykiska ohälsan rusar och att alkoholproblemen tar nya höjder – för ett förkylningsvirus?

Nu handlar det inte om intensivvården längre. Nu handlar det snart om köer till alla andra vårdavdelningar.

SF

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare