Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Återinför värnplikten

Sverige behöver rusta sitt försvar med mer militärt utbildad personal.

Säkerhetsläget har försämrats. Ryssland agerar på ett aggressivt sätt. Oroshärdar i delar av Afrika och Asien kan eskalera.

Enda sättet är att återinföra värnplikten så att det finns personal om det skulle behövas. Nu har våra folkvalda politiker återigen förstört det vi byggde upp under världskrigen. 1920-talets nedrustning blev kostsam när landet under slutet av 1930-talet skulle rusta upp för att möta Nazitysklands hot. Först 1944-1945 kunde Sverige klara ett hot.

Sedan kom kalla kriget med Stalins östblock. Under den tiden kunde landet snabbt mobilisera 600 000 utbildade soldater inom kustförsvaret, flottan, armén och flygvapnet.

I dag kan Sverige ställa upp med 30 000 soldater om man anstränger sig. Flygflottiljer och arméregementen finns inte mer. Kustförsvarsanläggningar är skrotade. Marinen har bara några fartyg. Stridsledningscentraler har försvunnit. Dessutom har civilförsvaret också rustats ner. Beredskapen att hantera befolkningen vid en kris finns inte. Den stora skogsbranden visade mycket tydligt att samhället inte längre klarar oväntade händelser.

Kommunerna saknar förmåga att hantera ovanliga händelser. Västerås är inget undantag. När man har svårt att klara primära behov inom äldrevård och skola, hur kan man då klara när det blir svåra lägen?

Om Sverige grundutbildar soldater i ett värnpliktsförsvar kan landet snabbare ställa om i ett krisläge. Sverige bygger då upp ledningskapacitet och kan utrusta och bemanna de tre försvarsgrenarna och civilförsvaret.

De som inte placeras i yrkesförsvaret och stridsförband går till hemvärnet och civilförsvaret. På detta sätt skulle vårt land om något år kunna mobilisera 300 000 kvinnor och män med grundläggande förmåga att hantera väpnade konflikter.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare