Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Badvakter är ingen bra lösning

Svar på inlägget ”Behövs det inga badvakter?”, VLT den 1 juli.

Att arbeta som badvakt är ett enormt ansvar som kräver erfarenhet, utbildning och en stor personlig mognad.

Vid besök på badhus eller strandbad så ligger hela ansvaret på den vuxne, både för sin egen säkerhet som för medföljande barn. Tyvärr ser vi att det är allt vanligare att närvaro av badvakter får vuxna att släppa sitt ansvar och det med tillbud och olyckor som följd. Badvakter blir allt för lätt förväntade barnvakter.

Att placera badvakter där stadens invånare väljer att bada skulle inte bara bli en logistisk omöjlighet med stadens exponering mot Mälaren och den mängd badplatser som finns, det skulle också i stället riskera att ge fler olyckor, inte färre. Denna farhåga har vi även i diskussioner fått från Mälardalens Brand- och räddningsförbund.

Att placera ut badvakter kan låta som en bra lösning i teorin men min bestämda uppfattning i frågan är att det är en fråga som måste hanteras med långt fler parametrar i åtanke än vad som sedan låter sig göras i praktiken.

Besöker man någon av stadens många badplatser eller bassängbad har man ett stort ansvar som vuxen. Barn som inte är simkunniga ska hållas på armlängds avstånd i vatten och man måste som vuxen hela tiden ha koll på barn så att de inte kommer i farliga situationer. Som vuxen så har man ansvar för sin egen säkerhet och sitt beteende så att inte fara och risker uppstår för sig själv eller andra.

Att placera ut badvakter kan låta som en bra lösning i teorin men min bestämda uppfattning i frågan är att det är en fråga som måste hanteras med långt fler parametrar i åtanke än vad som sedan låter sig göras i praktiken. Med vuxet ansvar kommer vi långt längre än med andra lösningar som möjligen ser bra uti teorin.

Stefan Tielinen

Bitr. Verksamhetschef Kiff Västerås stad

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare