Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Billigare bygga som miljonprogrammet

Annons

Det spelar ingen roll om du är i Eskilstuna, Skövde eller Västerås; miljonprogrammens lägenheter ser i princip likadana ut. En trea är på 77 kvm, sovrum till vänster, vardagsrum rakt fram, badrum till höger följt av kök och sovrum. Kanske finns det en klädkammare i hallen, annars en rad med garderober. Lite tråkigt, javisst, men fullt funktionellt sedan snart 50 år.

Genom inrättandet av miljonprogrammet skulle fler och billiga bostäder byggas för att råda bot på bostadsbristen. "Hela befolkningen skall beredas sunda, rymliga, välplanerade och ändamålsenligt utrustade bostäder av god kvalitet till skälig kostnad." Så sa politikerna då. Idag säger de att de vill ha ”nyskapande” och ”roligare hus” och utropar därför arkitekttävlingar där alla hus är individuellt utformade.

Politikerna pratar dessutom om återvinning och att man ska ha ett miljötänk i allt. Jättebra, men borde det i så fall inte även gälla byggandet? Det borde ju vara både mer ekonomiskt och miljömässigt bättre att bygga flera likadana hus och lägenheter än detta eviga nyskapande.

Så samtidigt som det är långa köer till miljonprogrammens hus vill våra politiker att vi ska bo i unika hus som är roliga att titta på. Om det är så trist att titta på likadana hus, varför är det Lillåuddens hus som syns på reklampelare och broschyrer? Och varför får man inte sålt de trekantiga unika och nyskapande (och helt omöjliga att möblera) husen på Gideonsberg?

Fru Bo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare