Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bostadsbristens ursprung – ett annat stuk på tänkandet

Bostadsbrist lokalt orsakas av brist på rikligt överskott på tomter. Prata om brist på tomter, inte om bostadsbrist. Utan en tomt kan ingen byggnad uppföras. Utan rikligt överskott på tomter, fortsatt bostadsbrist. Rikligt överskott på tomter lokalt, dämpar priserna.

Två fem-våningshus byggdes på drygt 1 år på en befintlig tomt. Samtidigt tvärs över gatan byggdes det en 1-våningsbyggnad kopplade i längor under i stort sett samma tidsomfång som 5-våningshusen.

Med det hävdar jag att själva byggandet sker i ett huj. Tid räknad i årtal spenderas på att omvandla råmark till tomtmark.

Priset på tomtmark styrs av om det råder ett rikligt överskott, då med prisdämpande effekt eller brist på tomter, då med motsatts effekt.

Således dyrare boende då brist på rikligt överskott på tomter beslutas. Rikligt överskott på tomter är förutsättningen för dämpad bostadsbrist.

Avgörande är att monopolkrafterna är i minoritet bland tomtägarna.

Bautaföretag och kommunala intressen tillhör de skadliga monopolkrafterna.

Lösningen är en majoritet av enskilda tomtägare med kvarnsten om halsen som även görs till frivilliga skattebetalare och avbetalar för lokala obligationlån till infrastrukturinvesteringar för det nya området och håller kommunens kostnader nere.

Hgm

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare