Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Brottslighet från all världens hörn

I en insändare den 23 september hävdar Sverre Haukeland att den höga brottsligheten i Sverige snarare beror på EU-baserade stöldligor än på flyktingar. Man ska nog hålla isär begreppen men konstatera att det ena inte utesluter det andra. Det är ju varken praktiskt eller ekonomiskt försvarbart att skicka båtmotorer till länder som Afghanistan och Somalia.

En fråga till Haukeland torde vara om han tror att gängkriminalitet, religiöst motiverade hedersbrott och andra utomeuropeiska företeelser varit mindre i Sverige i dag om vi inte tagit emot flyktingar. Om svaret är ja på den enkla frågan så torde sanningen vara att utomeuropeiska flyktingar bidragit till den högre och grövre nivån av kriminalitet i dagens Sverige – även om det bara är en mindre procent som bidrar till den utvecklingen.

Haukeland är också bekymrad över politikers prat om ”tak i invandringen” och menar att ”Asylrätten kan inte kvoteras”. Stefan Löfven har i åtskilliga intervjuer hävdat att Sverige ligger på EU:s lägstanivå när det gäller flyktingmottagningen. Att Sverige sedan flyktingvågen 2015 tagit emot drygt dubbelt så många asylsökande/flyktingar som Norge, Finland och Danmark tillsammans visar på att den svenska generösa flyktingpolitiken ligger långt över EU:s lägstanivå och borde utan att frångå EU:s flyktingpolitik kunna minskas drastiskt till exempel via kvotering. För inte menar väl Haukeland och statsministern att våra Nordiska grannländer bryter mot EU:s och FN:s asylpolitik?

Leif Kullberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare