Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Brutala skogsavverkningar breder ut sig

Jag håller helt med signaturen Ramnäsbo och insändaren "Naturskövling i flera skogar", VLT 27 maj, angående skövlingen av skog i länet.

Att produktions- och miljömål är likställda i skogsvårdslagen märks inte i praktiken. Skogsvårdslagen behöver förnyas och kopplas till Miljöbalken. Då kan inte längre skogsägaren rycka på axlarna när duvhökens eller ormvråkens boträd fällts och därefter uttrycka att ”det var ett misstag”. Båda dessa rovfåglar är fridlysta, men markägaren får i dag ingen påföljd. Bara ett exempel av många där fridlysta rovfåglar och andra arter offras när kalhyggesbruket härjar i skogarna.

Skogar fulla av liv försvinner i allt snabbare takt när de avverkas och ersätts med artfattiga trädplanteringar. Signaturen Ramnäsbo hänvisar till vissa hyggen med skövlad natur. Jag uppmanar gärna besökare till en tur på vägen mellan Seglingsberg och Gammelby i Virsbo. Där kan man se den nyligen utförda, och mest brutala, skogsavverkning i Surahammars kommun i modern tid. Här finns ingen naturhänsyn, marken är efter markberedning en enda lervälling. Inga gröna grässtrån syns. Allt liv är släckt. Var finns markägaransvaret för växt- och djurlivet i skogen och är Skogsstyrelsen och länsstyrelsen numera bara åskådare till skövlingen? Nog kan man undra.

Surabo med hjärtat i skogen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare