Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Byggnader trängs ihop på liten yta för att få in pengar

Rätt ofta cyklar jag genom Bäckby och kan iaktta bostadsbyggandet nära Bäckby torg. För vem byggs det och vilka personer kan förväntas flytta in där? Sydväst om torget byggs ett kvarter med två större huskroppar om bottenvåning plus tre våningsplan och mellan dessa två radhuslängor med två plan. De större husen har öppna loftgångar utanför lägenheterna. Det är väl nåt hämtat från miljonprogrammet för länge sedan. Vill man bo så med okända människor passerande en meter utanför bostadslägenheten.

Radhusen ligger inklämda mellan de större och högre huskropparna vilka har balkonger åt gården. Det blir en trång gård med skuggning och skymd utsikt för radhusen och på de lägre nivåerna.

Öster om torget byggs ett par flervåningshus. Det ena verkar byggas samman med före detta Bäckbyskolans gymnastiksal. Cykel- och gångbanan från torget mot vårdcentralen tycks bli avskuren. Hur blir det med parkeringsplatser för privata bilar, cyklar och elcyklar? De som har möjlighet att bekosta eget boende med egna pengar kommer de att vilja bosätta sig här? Kanske lockar trevligare ställen, som Öster Mälarstrand, Vasastaden, Enhagen till exempel.

Vi aktiva människor vill bo trevligt, kunna enkelt förflytta oss till arbete, skola, butiker, idrotts- och motionsplatser, naturområden med mera.

Blir det de som måste ha hjälp av skattemedel för boendekostnaden som flyttar in, eller kanske unga människor, för kort tid, i väntan på något bättre?

Hur blir det med kommande bostadsområdet Sätra vid västra delen av Norrleden? Det skulle kunna bli en trevlig miljö. Min farhåga är dock att man kommer att tränga samman bebyggelsen för mycket. Jag gissar att bygg- och bostadsbolagen vill pressa in så mycket bostäder som möjligt på en liten yta för att få in pengar.

Vi aktiva människor vill bo trevligt, kunna enkelt förflytta oss till arbete, skola, butiker, idrotts- och motionsplatser, naturområden med mera. Det kan ofta ske med cykel, elcykel, bil eller kollektivtrafik som buss. Tillgång till bil är nästan förutsättning för en del fritidsaktiviteter som terrängvandring, skidåkning, skridskoåkning, kajakpaddling, golf med mera. I framtiden kan det i ökad utsträckning vara eldriven bil.

Vid bostaden vill vi ha parkering för bil/elbil för oss själva (gärna carport) och för besökande, säker plats för cykel/elcykel, moppe, eller motorcykel. Dessutom lokal som garage för att laga punktering, byta kedja, valla skidor etcetera. Jag tror att oftast bortser man från sådana önskemål i nybyggnationen. Följden blir att vi föredrar att bo i eget småhus, även efter att barnen flyttat ut, och vi skulle kunna klara oss med mindre bostadsyta.

Jag skriver under med signatur för att minska risken för skadegörelse av min egendom.

Pensionerad ingenjör

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare