Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Chockerande uppslag om knytnävsslagsmål

Ett uppslag bland lördagens sportsidor (19/11) i VLT chockerade mig.

Den stora bild som redaktionen valt att publicera från fredagens match (18/11) i hockeyallsvenskan mellan Västerås IK och Rögle visade två spelare som kastat sina handskar för att påbörja ett knytnävsslagsmål.

Att det verkligen blev ett slagsmål framgår av en lustfylld skildring i reportaget nedanför bilden.

Att tacklingar är en del av spelet i ishockey och andra lagsporter är en helt annan sak.

Men när den här bilden tas pågår uppenbarligen inget spel – slagsmålet är den underhållning som publiken ges under denna stund.

Två vuxna människor som slåss med knytnävarna – faller inte det under allmänt åtal? Att sådant föregår under NHL:s matcher har jag hört talas om, men att det är tillåtet i det svenska seriesystemet var en obehaglig nyhet för mig. Om något liknande skulle hänt under en allsvensk fotbollsmatch, skulle det så vitt jag vet rendera omedelbara utvisningar (och då inte för två eller fem minuter utan för resten av matchen) och kanske också avstängningar från kommande matcher. Av reportagen (två olika reportrar refererar till slagsmålet i berömmande ordalag) framgår inte att någon utvisning skedde i det här fallet. Däremot utsågs en av slagskämparna till ”Matchens lirare”!

Om Ishockeyförbundet accepterar (och kanske hyllar) sådant beteende högt upp i sitt seriesystem, är det då förenligt med Riksidrottsförbundets riktlinjer (har Förbundet till exempel några etiska sådana?).

Och hur rimmar det med de stolta traditioner som ofta åberopas av och i VLT att två av tidningens reportrar ägnar sitt spaltutrymme åt sådant oblygt våldsförhärligande?