Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags för ledarskapet att börja tänka förebyggande

Replik. Greppet om ungdomars kriminalitet har tappats, säger Anny Bustos i VLT den 4 november. Och hon vet också var det tappats, i familjen. Det är mig veterligen första gången någon slår huvudet på spiken i den här frågan. Våra överbetalda politiker har i många år missat den öppningen och i stället koncentrerat sig på konsekvenserna – mer poliser, längre straff är deras recept, när föräldrarnas ansvar är svaret. Föräldrar måste för övrigt ges de nödvändiga förutsättningarna för att ta detta ansvar.

I en replik av signaturen "Bäckbybo" ,"Självklart att arbeta förebyggande", VLT den 20 november, tycker vederbörande att vi, Anny Bustos och jag, blandar ihop förebyggande aktiviteter och akuta. Själv tycker jag att när man ser faran komma, begynnande kriminalitet till exempel, måste våra ledare fråga sig om man kan ”mota Olle i grind”, om man ser och förstår konsekvenserna förstås. Eftersom man inte har gjort det hittills, har problemen blivit akuta. Detta gäller inte bara Västerås.

Nu står vi här, med de akuta problemen. För att inte alltid ha det på det viset är det nu dags för ledarskapet att börja tänka i förebyggande åtgärder.

I den meningen har ledarskapet att angripa, dels de dagsakuta problemen, men också tänka framåt, tänka på vad som orsakade problemen och inte fortsätta med det. Starta ett tvåfrontskrig .

Det sämsta ni kan göra är att fortsätta i samma spår och i stället hitta ett nytt. Eftersom etnicitet inte har påverkat vår samtid, enligt vår statsminister, gäller det kanske tom att uppfinna ett nytt.

Kanske bland verklighetens folk, som några politiker säger.

Stig Melin

Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare