Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Därför betalas en grundavgift

Svar till insändaren ”Myndighetsövergrepp mot personlig integritet”, VLT den 18 juli.

Vi kan förstå att det kan tyckas underligt och vill gärna förklara varför du behöver betala en grundavgift, även när du fått uppehåll av sophämtning. Alla fastighetsägare i Sverige, även ägare till fritidshus, måste ha ett sopabonnemang. Det är för att säkerställa att det avfall som genereras i fritidshuset hanteras på ett miljöriktigt sätt. Men en del fritidshusägare spenderar mycket liten tid i huset och har inte behov av sophämtning vid tomten. Just därför finns möjligheten att ansöka om uppehåll i hämtning av hushållsavfall, mat- och restavfall, för att slippa betala hämtningsavgiften.

Grundavgiften däremot måste du betala och det beror på att taxan bekostar mer än bara själva sophämtningen. Även om du inte övernattar i din stuga så genereras det avfall av att underhålla en fastighet.

Du kanske har bytt takpapp på huset, klippt äppelträdet eller rensat i vedboden och hittat gamla färgburkar eller skrot. Detta avfall lämnar du på Återbruken och vi tar sedan hand om det på ett miljöriktigt sätt. Förutom Återbruken ska grundavgiften även bekosta kostnader som till exempel sluttäckning av gamla soptippar, administration och kundservice. Det är alla fastighetsägare, även fritidshusägare, tillsammans med och betalar för. 

Eva Favaro

Kommunikationschef VafabMiljö

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare