Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Därför höjer Mälarenergi priserna

Svar. I insändaren "Höjning på grund av eftersatt underhåll", VLT den 19 mars, för Lars-Göran Carlsson ett resonemang kring höjningen av VA-taxan i Västerås och om den är tillåten inom ramen för vattentjänstlagen.

Den prisökning som vi gjorde i år, och de kommande prisökningar som vi ser, är helt baserade på de åtgärder och utbyggnader som vi behöver göra.

Vatten- och avloppsverksamheten är reglerad utifrån lagen om allmänna vattentjänster och ska vara vinstfri. Det betyder att taxan för vatten och avlopp ska baseras på faktiska kostnader. Alla kommuner har dessutom att förhålla sig till nya krav på förbättrad rening, anpassningar för att möta klimatförändringarna och en ökande befolkning. Det är därför mer än kostnader för underhåll som motiverar en höjning av taxan.

Kloka och modiga beslut har tagits av tjänstemän och politiker för att säkra Västerås vatten- och avloppsförsörjning. Ju längre nödvändiga förändringar och investeringar dröjer, desto svårare och dyrare blir det att långsiktigt säkra en hållbar verksamhet. I Västerås har vi därför sedan lång tid arbetat strategiskt och kostnadseffektivt med underhållsarbetet och har jämfört med många andra kommuner relativt låga kostnader för vatten och avlopp.

Den prisökning som vi gjorde i år, och de kommande prisökningar som vi ser, är helt baserade på de åtgärder och utbyggnader som vi behöver göra. Det med hänsyn till stadens utveckling, ändrade lagkrav, behov av klimatåtgärder och självklart till följd av att våra anläggningar behöver förnyas. Vi har funnits på plats och levererat vatten- och avloppstjänster i ett århundrade, vi behöver fortsätta att rusta oss för framtiden.

Ann-Charlotte Duvkär

affärsområdeschef vatten Mälarenergi AB

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare