Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: De giftiga växterna vid Löga strand borde tas bort

Heracleum sphondylium (Björnloka på latin)

”Björnloka innehåller furokumariner som är irriterande på hud, särskilt om huden utsätts för solbestrålning (fototoxisk reaktion). Förgiftningar genom förtäring av växten är inte kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt. Symtom vid hudkontakt: Brännskadeliknande symtom med kraftig hudirritation, rodnad och blåsor, som kan bli stora och smärtsamma. Besvären kan komma efter flera dagars fördröjning och kan kvarstå i veckor, eventuellt även med ärrbildning och mörkfärgning av huden.”

I fredags när jag var vid Löga strand lyckades jag bränna mig på en björnloka.

Jag hade ingen aning att den här växten ens fanns, vad det var för något. Eller att den var giftig och rent skadlig vid solljus, utan jag tänkte brännässlor... Så jag fortsatte att sola hela eftermiddagen/kvällen.

På lördagen hade jag röda fläckar som gjorde ont, på söndagen var det sår med blåsor fyllda med vatten, som gick sönder och det kom nya blåsor hela tiden. Riktigt grötigt. De här såren är inge kul att ha på kroppen, inte blir nog ärren så fina heller ... Tvättar mig väldigt ofta och hoppas undvika infektioner.

Vill bara tipsa om att vara försiktig om man tänker genskjuta buskar vid Löga strand. Jag har ingen aning hur man arbetar, men borde inte kommunen ta bort dessa giftiga växter ...

Vill gärna behålla mina ben

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare