Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: De höga dödstalen måste bekämpas snabbt

Faran är inte över. Det mesta talar för att vi i Sverige bara har kommit halvvägs i coronapandemin. Det verkar inte som om alla förstått detta.

Efter ett katastrofalt misslyckande i ett tidigt skede, då regering och myndigheter inte lyckades begränsa smittan – där tusentals människor dog i onödan – är det förvånande att regeringen nu gett klartecken till resor i hela landet.    

Nu som tidigare uppmanar man bara till tvätt av händerna och social distansering. Inga krav på munskydd eller karantänsbestämmelser som i andra länder.

Folk håller inte ordentligt avstånd, utan trängs i affärer, på bussar och på lunchserveringar.

Det hela bygger på att makthavarna tror att svenskarna är ett lydigt folk, som gör som de blir tillsagda. Men så är det inte, därför att människor ofta glömmer bort sig. Detta ser jag med egna ögon, även om jag i kraft av min ålder tillhör en riskgrupp och bara sällan kan gå ut.

Folk håller inte ordentligt avstånd, utan trängs i affärer, på bussar och på lunchserveringar. När jag säger ifrån, när någon flåsar mig i ansikte eller nacke, möts jag av ilskna blickar. Det är mänskligt, men ett tecken på aningslöshet.    

Det verkar som om att regeringen är mer inriktad på att rädda ekonomin och skydda sjukvårdsanställdas semestrar än att bekämpa dödstalen. Resten överlåter de till expertmyndigheterna och regionerna. Det räcker inte.

Slutresultatet vet vi inte, men hittills har strategin varit misslyckad. Ytterst ansvarig är statsministern och hans regering.

Den plötsliga uppgången i opinionen för Stefan Löfven är kanske tillfällig?

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare