Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Detaljplanen på Vallby – ett svek av stora mått

Annons

Kommentar till stadsbyggnadsdirektör Carl Arnös svar på en insändare som också berörsamrådsmötet på Vallby Norra skola om detaljplan 1894, Norra Vallby, "Planering sker inte av en slump", VLT den 13 december.

Jag badar bastu ganska ofta under det mörka halvåret. När det är kallt ute, och helst snö, är det skönt att gå ut på baksidan för att svalka sig. En förmån när man bor i en stad med bostadsnära grönområden. Men nu är det slut med det. Efter 49 år vill nu Byggnadsnämnden ta ifrån oss ”vårt” grönområde. Byggnadsplanen visar att hyreshusen ska placeras fem meter från vår tomtgräns. Och bli 8,5 m höga. Detta trots att styrande partier gick till val på att behålla bostadsnära grönområden. Ett svek av stora mått.

Du skriver att detaljplanearbetet sker i samarbete med olika aktörer. Närmast berörda är tydligen inga ”aktörer”.

Du skriver också att ni samlar in synpunkter från invånarna. Detaljplanen ser ju närmast slutgiltig ut när samrådet börjar. Varför inte involvera oss i ett tidigare skede? (bland aktörerna). Om jag förstått det rätt har ni arbetat upp mot tre år med projektet. Till vilken kostnad? Den hade sannolikt, i slutskedet, blivit betydligt lägre med ett tidigt samråd.

Vidare skriver du att ni alltid behöver väga enskilda mot allmänna intressen. Vi på gatan har en känsla av att våra intressen väger lätt. Ingen på Tjärdalsgatan tror att planeringen sker av en ”slump”. Men det blev kraftigt understruket i rubriken på din insändare.

På mötet var det många upprörda känslor från de närvarande som kom såväl från Norra Vallby som Brottberga och Hagaberg. Mer än hälften av de närvarande fick stå. Känslorna började koka när mötesledaren föreslog att vi skulle dela upp oss i två grupper. Kraftig protest. Själfallet ville alla höra alla frågor och svar. Så blev det .Frågorna var dock betydligt fler än svaren. Det packade mötesrummet bidrog helt klart till det hårda tonläget, vilket jag beklagar.

Byggnadsnämnden borde ha pejlat och känt av stämningen före mötet och då förstått att en mer än dubbelt så stor lokal behövts.

Din slutkläm trycker till oss på Tjärdalsgatan. Vi har uttryckt oss respektfullt och engagerat och jobbar seriöst för att få ett stopp på presenterade planer. Jag tycker inte att dina slutord var respektfulla mot oss. Men vi är glada åt att hela tre bostadsområden delar vår syn.

Sören Svanberg

inflyttad 10 december 1970

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare