Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ditt och mitt val gör skillnad – därför en "vit jul"

Julen närmar sig med stormsteg.

För de flesta är detta glädjens och gemenskapens stora högtid. Vi träffas, äter och delar presenter.

Vi har det helt enkelt trevligt men för en hel del familjer ser det inte ut så. Utan helgen upplevs som otrygg och ger obehag både innan och under helgen.

Denna otrygghet kan till allra största delen tillskrivas alkoholen.

Jag kan fortfarande, 60-talet år efter min tidiga barndom, med obehag minnas de jular som spårade ur efter pappas och andras alltför flitiga besök i snapsarnas värld.

Men jag minns också jular som var nyktra och hur tryggt och mysigt vi hade det då. Därför har mitt valt alltid varit naturligt. Jag kör "vit jul" året om.

Nu är det ju många som inte vill välja helnykterhet utav olika anledningar men min uppmaning är: Välj en helnykter så kallad "vit jul" för familjens skull.

För våra barns skull – välj en "vit jul".

Även den lilla mängden alkohol kan påverka våra barn då de märker att de vuxna blir annorlunda, vilket ju faktiskt sker vid ganska små mängder alkohol.

Jag vet ju också att det finns människor som har problem med sitt drickande och då är oftast inte alternativet en öl till maten för då drar det iväg. Utan lösningen är ”julmust” till maten och kaffe med mjölk.

Varför förstöra en familjehögtid för våra känsligaste individer?

För våra barns skull – välj en "vit jul".

Bosse Axelsson

IOGT-NTO Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare