Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dyrt när bensinen späds ut med biodrivmedel

Den senaste tiden har "Bensinupproret 2.0" samlat över 600 000 medlemmar. Man protesterar mot ett alltför högt bensinpris. Något som dock tycks flugit under radarn är regeringens och myndigheternas strategi avseende prisökningar. En stor del av prisökningen är rena skattehöjningar men en annan del är kostnaden för den klimatanpassning som påtvingas av regering och politiker utan information till allmänheten.

Många har säkert märkt att deras fordon drar mer bensin/diesel än tidigare och värre kommer det att bli. Redan idag är bensin och diesel uppblandat med biodrivmedel (etanol, E85 och RME/rapsmetylester) och som de flesta vet så drar en etanolbil mer bränsle per mil än en ren bensinbil – upp till 30 procent mer. Regeringen kommer successivt att öka inblandningen av biobränsle i bensin upp till 26 procent och i diesel ännu högre.

Att uppblandningen ökat successivt torde vara för att fulspelet inte ska bli alltför uppenbart för medborgarna. Uppblandningen leder till att bilister inte bara får betala en hög skatt per liter utan dessutom ytterligare skatt då fler liter drivmedel behövs för aktuell körsträcka, jämfört med före regeringens påtvingade inblandning av biodrivmedel. Eftersom biodrivmedel generellt är billigare än ren bensin så tjänar staten pengar även här.

Inget bensinbolag i Sverige säljer idag ren bensin. Alla bensinbolag marknadsför idag – påtvingat av regering och myndigheter och mörkat för allmänheten – en bioutspädd produkt som är ger en högre drivmedelsförbrukning per körd kilometer, oavsett bensin eller diesel och oavsett bilmärke.

I många länder kan man idag välja om man vill köpa den dyrare rena bensinen/dieseln eller den biogasutspädda varianten som oftast är 30 procent billigare men också ger 30 procent kortare körsträcka. I Sverige har vi inte den möjligheten eftersom regeringen påtvingar oss alla den bioutblandade varianten – dessutom utan att berätta för oss och dessutom skattebelägga in absurdum. Att föra befolkningen bakom ljuset på detta sätt är smaklöst, oansvarigt och inte värdigt ett land som vill kalla sig ett demokratiskt föredöme.

Leif Kullberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare