Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ekonomiskt sparande på kommunnivå – inte förankrat i verkligheten

Annons

Kommunen väntas i dag (läs torsdag) ta beslut om besparingar inom Individ- och familjenämnden. Beslut som kan vara förödande.

Som arbetande inom vården, individ- och familjenämnden kan jag ur verkligheten ge förslag på andra kommunekonomiska beslut som kostar pengar varje dag. Föräldrar till barn med olika funktionsnedsättningar tillåts att arbeta som personliga assistenter i hemmet efter barnen fyllt 18 år. Kostnadseffektivt för kommunen? Nej. Den som fyllt 18 år får det bättre på boende med utbildad personal som vet och har kunskap om varför man ska arbeta på ett visst sätt med funktionsnedsättningarna.

Ett boende med personal, istället för att betala ut en lön till varje förälder i hemmet som vill fortsätta vårda efter 18 år fyllda. Kostnadseffektivt, bra för den funktionsnedsätta individen? Ja. Ett så självständigt liv som möjligt.

Ha flertal missbruksboenden utspridda över hela Västerås med olika utförare? Nej. Et stort flervåningshus i kommunal regi med en utförare? Ja, mer kostnadseffektivt. Enda uppdelningen som behövs är att aktivt missbruk och motivations/drogfrihet placeras på två olika ställen.

Härbärge är ett måste, i anslutning till flervåningshus med aktivt missbruk. Ett kvinnohus likaså där kvinnor sätts i säkerhet av olika orsaker.

Sända iväg individer på behandlingshem? Ja visst, men enbart om det finns hopp och individen själv har en önskan om just drogfrihet.

Det finns många exempel på en kostnadseffektiv kommun, förslag i de olika nämnderna – för den som lyssnar!

Irriterad undersköterska med psykiatri-kompetens och ekonomiskt tänkande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare