Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Falska mejladresser

Nättroll och illasinnade facebookinlägg har varit ett problem i många år, men nu har ett oväntat fenomen blivit aktuellt. Man kan öppna ett g-mejlkonto med vilken adress som helst och med vilket användarnamn man vill utan att någon som helst identitetskontroll krävs. Det öppnar vägen för falsarier som ofta är svåra att upptäcka och bekämpa.

I det här aktuella exemplet har en person öppnat ett konto med en adress som med undantag av en siffra är identisk med VFBAB:s (Västerås Förenade Båtklubbar) adress varefter vederbörande har begärt ut offentliga handlingar avseende hamnanläggningen på Lövudden. Mitt namn har av okänd anledning använts som undertecknare vilket innebär urkundsförfalskning och kapning av min identitet. Det hela kunde lätt avslöjas genom en uppmärksam tjänsteman och saken har polisanmälts.

Detta kan tyckas vara ett klumpigt försök, men i förlängningen kan skrupelfria personer lätt ställa till stora problem genom att skriva falska mejl eller beställa varor och tjänster med mera med avsikt att skada verkliga eller inbillade fiender.

Oansvarig användning av sociala media och rena förfalskningar har numera förgiftat samtalsklimatet vilket framför allt gynnar de ökande populistiska strömningarna i dagens samhälle.

Det går att spåra avsändare genom ip-adresser, men detta är resurskrävande varför det minsta man kan begära av mejlleverantörerna är att identiteten fastställs för den som vill öppna ett konto. Dessutom borde nog lagstiftningen skärpas för att komma åt suspekta personer som vill använda media för diverse skumma syften.

Bo Stenström

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare