Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Falska myter om skog

Skogsbrukets propagandister, LRF/centerpolitiker, återkommer i media med jämna mellanrum med syftet att hjärntvätta läsarna.

Annons

Deras kampanj är del i en påverkansstrategi som till stor del bygger på upprepande av förenklade påståenden.

I VLT 20 augusti framför centerpartisten Karin Perers, Mellanskog, centerpartisten Lena Ek, Södra Skogsägarna, och Gunnar Helbring, Norrskog, det ständiga mantrat om familjeskogsbrukets metoder som nån sorts sörgårdsidyll. Men argumentet är falskt. Sanningen är den att:

+ De flesta skogsägare anlitar entreprenörer med tunga skogsmaskiner som utför jobbet.

+ De flesta skogsägare är utlämnade åt virkesköpare som i realiteten tar många av markägarens beslut.

+ Allt färre är själva verksamma och därmed brukas skogen med storskogsbrukets brutala metoder, med bland annat förfärliga markskador som läcker giftigt kvicksilver ut i våra vatten.

Man kan inte äga de ekosystemtjänster som skogen tillför oss alla genom ren luft och gemensamma skogsvatten som skall uppfylla EU:s vattendirektiv. Det finns inget stöd för de nämnda debattörernas fundamentalistiska syn på äganderätten.

”Att hävda att äganderätten i alla lägen trumfar över andra värden finns det inget stöd för. Skogen är en del av samhället, en gemensam resurs. Att även ministrar och lagstiftare ger uttryck för en fundamentalistisk syn på äganderätten i skogen är illavarslande. Det handlar om etik och moral”. säger universitetslektor Lars Samuelsson vid Umeå universitet i en uppmärksammad artikel i tidningen Lantbruk Skogsland 2012-12-22. Hans doktorsavhandling The moral status of Nature Reasons to care for the Natural World visar även att vi bör bry oss om naturen för dess egen skull.

Men skogslobbyisterna/centerpolitiker har en medveten utbredd dövhet för ovanstående. Deras strategi är i stället att envetet upprepa sina lögner, sprida dimridåer och förneka vedertagna vetenskapliga fakta, genom att exempelvis påstå att ”i dag tar vi hänsyn”.

”Svenskt skogsbruk ett avskräckande exempel” sade professor Christian Messier, skogsekolog, på ett seminarium med världens elit av skogliga naturvårdsforskare som Future Forests arrangerade med Kungliga skogs/lantbruksakademin 9 maj 2012. Messier sade vidare ”Vi får nu höra att den biologiska mångfalden utarmas av ert allt intensivare skogsbruk, med låga nivåer av naturhänsyn och små skyddade arealer”.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare