Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Fel att tränga in nya hus på Pettersberg

Annons

Om byggnadsnämnden beslutar att säga ja till nya hus på Urberget Pettersberg riskerar vi att få stora sociala problem i Västerås. Området är i dag relativt grönt och trevligt men det har sina integrationsproblem och många ekonomiskt utsatta barn.

Nu vill en byggherre ta bort stora delar av den öppna gröna miljön som finns och i stället tränga in tre höga huskroppar. Bland annat ett torn på "högst 20 våningar", våningar som ska ersätta en låg 60-talsbyggnad alldeles bredvid ett mycket fint motionsspår. Mitt emot Ica-affären finns i dag fem tallar och en bänk som ska ersättas med ett stort hus. En av motiveringarna till förtätningen är att området ska bli tryggare – hur kan det bli tryggare när man skapar en hård miljö med höga hus, asfalt och så bullriga lägenheter att bara den som inte har något val vill bosätta sig där?

Inga nya parkeringsplatser ingår i förslaget trots 150-200 nya lägenheter. Redan i dag parkeras det på intilliggande gator.

Vad händer med det här området när de som har möjlighet att flytta härifrån faktiskt gör det?

Områdets tidstypiska karaktär måste behållas står det i Översiktsplan 2026. Med lagt förslag påverkas områdets karaktär påtagligt, de öppna ytorna vid gatorna och de gröna ytorna försvinner. Det är illa och bör i sig räcka som argument för att man inte ska genomföra plan detaljplan 1874, men värre ändå är att man aktivt använder skattepengar till att skapa problemområden. Kriminaliteten på Pettersberg är redan i dag orimligt hög. Skolor och fritidshem i området klarar inte att hantera fler nyinflyttade.

Trivsamma Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons