Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Flummigt om flockimmunitet

I tv-programmetAgenda flummade smittskyddsprofessor Jan Albert runt om flockimmunitet och de svenska siffrorna för antal människor som uppnått immunitet.

Redan för en månad sedan satt han i Aktuellt och trodde att flockimmunitet skulle uppnår Stockholm i maj. Nu har han skjutit den tidsgränsen till juni trots obefintlig forskning som stöder antagandet. Han tror sig veta att Stockholm i dag har nått ca 15 procent trots att det tätbefolkade och ytterst hårt drabbade Belgien bara nått 6 procent och Spanien 5 procent. Dessa länder har till skillnad mot Sverige testat flera tusen slumpvis utvalda medborgare - Spanien hela 60 000.

I Sverige finns det ingen som helst testning av antikroppar spridd över landet på den vanliga befolkningen. Sverige har koncentrerat testningen till personer med läkarremiss och till arbetande i vården, vilket inte ger några som helst indikationer på hur smittspridningen ser ut över landet som helhet. Jan Albert ifrågasätter också Belgiens och Spaniens tester när det gäller tillförlitligheten i ytterligare försök att misskreditera deras resultat till förmån för sina egna "killgissningar".

Att då sitta och flumma i rutan - helt utan vetenskapligt underlag - är rent ut sagt beklämmande och visar bara på bristande, undermålig svenska strategi.

Jan Albert för också fram att det sjunkande antalet som behöver intensivvård i landet kan vara ett tecken på större flockimmunitet. Inte med ett ord berör han det faktum att det sjunkande antalet intagna i intensivvården han ha sin orsak i Socialstyrelsens/regionernas nekande av vård till utsatta grupper - allt enligt nya direktiv speciellt framtagna i samband med covid-19.

Svenskarnas förtroende för regeringens och Folkhälsomyndighetens handhavande av coronapandemin sjunker som en sten för varje dag.

Leif Kullberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare