Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Flygplatsen och pengarna

"Vi har kommit till vägs ände med de bidrag staden ger till flygplatsen, vi behöver riva av det här plåstret", sa kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) vid partiernas gemensamma presskonferens i förra veckan.

Beskedet från Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet var tydligt. Underskotten och de kommunala pengarna som läggs på flygplatsen anses för stora. Samtidigt som den offentliga ekonomin väntas bli kärvare framöver. Däremot anses att flygplatsen spelar en central roll för andra viktiga funktioner så som brand-, ambulans- och skolflyget.

De maximalt 24 miljonerna som man kan tänkas spara på att flygplatsen läggs ned är tänkt att i stället gå till vård, omsorg och skola enligt Markus Lindgren (MP). Samtidigt noteras att ett femtiotal kommuner lägger många skattemiljoner på att täcka förlusterna på de kommunala och regionala flygplatserna. Noterbart är att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna verkar i andra sammanhang helt sakna förutsättningar vad gäller ekonomiska åtaganden. Till exempel vad är skälet att Västerås stad betalar pengar till byggbolaget Peab för att de ska bygga och driva en anläggning och att det sker utan upphandling. Projektet Kokpunkten aktualiserar frågan varför inte kommunallagen och gällande EU-regler inte tillämpas när det stadgas att man inte får gynna enskilda.

Bidrag till Kokpunkten består av två delar, dels en omfattande 12 500 000 kronor och en del med ett belopp av 2 500 000 kronor under 25 år från den så kallade öppningsdagen.

K-E L

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare