Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Flytta gärna till Norge

Signaturen "Fundersam", "Flytta till Norge?", VLT den 21 november, har läst ett reportage i VLT om Oslo och undrar om man kanske borde flytta till Norge.

Gör gärna det. Du kommer att känna dig hemma bland flera tiotusentals svenskar som bor i Oslo och arbetar i servicenäringarna. Svenskarna är särskilt populära och har nu blivit den största invandrargruppen i staden.

De flesta bor tillsammans med människor från Pakistan, Irak, med flera i de äldre stadsdelarna i centrum, inte i förorterna där det inte talas lika mycket om utanförskap som i Stockholm.

Över 25 procent av de drygt 1,5 miljoner som bor i Oslo-området är invandrare.

Det är dyrt att bo i Oslo, men bostadsmarknaden fungerar utan krångel.

Det gröna promenadstråket vid den gamla bebyggelsen längs Akerselva får "Fundersam" på ett överraskande sätt att ställa frågor om kriminella gäng. Norge är inte som Sverige och buskar är i Oslo inte lika farliga som på Bäckby.

Men visst finns det kriminalitet i Norge, även om den generellt inte är lika hög som i Sverige. Orsakerna till denna kulturella skillnad kan man bara spekulera om.

När jag växte upp i Oslo på 1950-talet talades det mycket om bilburna svenska ungdomsgäng som rånade postkontoren på kontanter. Det problemet är naturligtvis borta nu, och det har aldrig varit aktuellt att som i Danmark införa särskilda gränskontroller för att hålla kriminella svenskar ute.

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare