Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Flytta turistflyget från Arlanda

Diskussionen om Västerås Flygplats vara eller icke vara pågår och åsikterna är många. Självklart så har även jag en åsikt i frågan.

Vi går rakt på sak, varför flyttar man inte en del av turisttrafiken från Arlanda till Västerås? I samma veva så ordnar man busstrafiken mellan Stockholm–Västerås så att även stockholmarna kan resa smidigt. En win-win situation för både Arlanda och Västerås. Arlanda får mindre trafik, mindre trängsel, vilket troligtvis skulle leda till färre antal förseningar. Västerås Flygplats skulle få mer trafik vilket skulle ge flygplatsen bättre lönsamhet och ett antal extra arbetstillfällen skulle skapas i Västerås, bland annat med långtidsparkeringar.

En annan tanke angående flyget, gäller tax-free. Ett plan som flyger till exempel från Arlanda till Las Palmas har med sig alla tax-free varor till resenärerna som ska till Las Palmas. De har även med sig all tax-free till de som ska resa hem från Las Palmas. Det handlar om flera hundra buteljer alkohol, massor med godis och annat. Det rör sig om några ton i extra vikt, beroende på planets storlek (antal passagerare). Detta ökar planets vikt och bränsleförbrukning. Man fraktar alkohol med mera fram och tillbaka i cirka 9 000 km helt i onödan (i detta fall).

All tax-free som vi köper hamnar på flygstolen i planet. Varför tar man ombord flera ton extra onödig vikt? Kan man inte snällt hämta ut sin kasse med tax-free varor direkt på flygplatsen efter att man har landat? Det man beställer ska stanna på marken. Om reglerna kräver det, ändra på reglerna.

Alkohol, vodka på 40–60% är brandfarligt. En flaska vodka (glasflaska) som hamnar i handbagaget ihop med andra glasflaskor kan gå sönder vid start eller landning. Spriten rinner ut i väskan, där det kan finnas telefoner, datorer, surfplattor med mera som skulle kunna antända det och orsaka en brand. Långsökt kanske men inte helt otänkbart.

Anledningen till att inte ta ombord stora mängder med alkohol är många. Varför ändrar man inte på dessa dumheter? Låt den extra vikten stanna kvar på marken. Resenärerna kan hämta ut sin tax-free kasse på flygplatsen efter landning.

Arga Turisten

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare