Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: För svaga insatser mot Covid-19

Enligt VLT 13 maj har 121 länsbor dött till följd av Covid-19. Motsvarande siffra på Island är 10. Island och Västmanland har ungefär lika stora befolkningar. Visserligen finns det demografiska skillnader och kanske skillnader i tidsförloppen, men detta pekar på ett stort svenskt misslyckande.

Det är märkligt att våra politiker och Folkhälsomyndigheten har så svårt att erkänna detta, utan säger att det är för tidigt att veta något säkert. Sverige som land har fler dödsoffer än övriga Norden tillsammans. Det är särskilt tråkigt att man slarvat så gravt i vården av våra äldre, att dödligheten bland dessa är särskilt hög.  

Strategin att ge folk rekommendationer i stället för tvingande regler har hittills varit totalt misslyckad. Jag tillhör dom som sitter isolerad i min bostad, men även jag har från mitt fönster och vid korta promenader sett att folk inte respekterar tvåmetersregeln när de träffas. Skall myndigheterna nu äntligen ta i med hårdhandskarna? Det kommer att behövas, därför att de senaste testerna visar att vi kommer knappast att nå någon flockimmunitet, inte ens i Stockholm.

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare