Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Girigt av bank att kräva anhöriga på avlidens skuld

Annons

Jag fick en chock när två poliser stod utanför min dörr en kväll i december 2018. De kom för att meddela att min bror hade dött i Södertälje. Han hade fått en hjärtinfarkt när han låg och sov.

Jag fick en ännu större chock när jag fick ett brev från Kronofogden i slutet av maj. Även mina övriga fyra syskon fick ett. Det var ett kravbrev från Swedbank. Nu förstår jag varför Swedbank tjänar över 10 miljarder kronor varje år.

I Sverige skyddar den socialdemokratiska och miljöpartiska regeringen och politiker i riksdagen storbankerna mot den lilla människan. Det är riksdagen som beslutar om lagar. Hos Swedbank skrivs aldrig skulder av utan ärvs av de anhöriga även om ens bror ligger två meter under backen.

I brevet från kronofogden står det: ”Kronofogden utmäter dödsboets innestående medel enl ovan konto hos Swedbank för dödsboets skulder hos kronofogden om 27 581 kr.” Det kan inte vara lagens mening att bara för att man är släkt ska man ärva döda systrars och bröders skulder från storbanker. Det verkar snarare som att Swedbank har gjort till en affärsidé att tjäna miljontals kronor genom att anhöriga till den döda krävs på lån som den har tagit medan han eller hon levde.

Jag förstår överhuvudtaget inte varför jag/vi ska ärva min brors skulder. Inga av oss har stått som borgenär när han tog lån hos Swedbank. Han var myndig. Snarare tycks Swedbank gjort en missbedömning att han skulle kunna betala tillbaka lånet.

Det verkar som om Swedbank inte känner till att det finns risker med att låna ut pengar och att man kan förlora dem. Det kan inte vara ovan nämnda lags mening att storbanker kan utnyttja lagen till max. Hur kan den socialdemokratiske justitieministern, Morgan Johansson, tillåta en sådan lag? Den lilla människan är totalt rättslös. Girigheten har fått ett ansikte – Swedbank, och politikerna bryr sig inte.

Jouni Tervalampi

Anmäl text- och faktafel

Svar på insändaren: Skulder ärvs inte

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons