Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Glorifiering av våld i idrott

Jag blev förvånad över att VLT lördagen den 19/11 glorifierar att en ishockeyspelare ”sänker” en motståndare med knytnävarna.

En stor bild visar när matchvinnare Mårtensson har slängt handskarna och är beredd att ta knytnävsfajten med den store medspelaren. Han ville inte ”vika ner sig och vara feg” utan ”stå upp för sitt lag”. Av artikeln framgår att boxningsmatchen vanns efter en snabb vänsterkrok och sedan ett par högersmällar. Man undrar var matchdomaren höll hus. Det står ingenting om någon utvisning eller annan påföljd för slagsmålet.

I en krönika av Kevin Johansson fortsätter hyllningarna av boxningsinsatsen. ”Publiken älskar det. Efter knockoutfajten i går bjöd de på säsongens största jubel och stående ovation.”

Knytnävsbeteende hör lika lite hemma inom idrotten som i samhället och borde beivras genom utvisning från banan resten av matchen. Massmedia serverar oss dagligen notiser om våld. Många skadas fysiskt och psykiskt – ibland livslångt – av våld. Polis, socialarbetare, lärare, ideella föreningar (och trodde jag idrottsledare) med flera jobbar ihärdigt för att minska våldet i samhället. Detta saboteras av händelser som denna. Självklart påverkas barn och ungdom av hur idrottsidolerna uppför sig. Bör samhället ge ekonomiska bidrag till idrotter som uppmuntrar till våld?