Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gode män får inget stöd

Jag har en angelägen fråga till överförmyndarnämnden i Västerås kommun. Saken gäller en god man som andra året i rad fått tillbaka redovisningen som icke godkänts.

Sorgligt nog får man ingen konkret hjälp att rätta till det påstådda felet. Man lär sig av sina fel, sägs det. God man i fråga har absolut inget syfte att dölja någonting i redovisningen. Självkänslan trycks ned totalt eftersom man nekas hjälp med att rätta till felet.

I stället pratar man enbart i generella termer. Vad är syftet med att man inte får hjälp att rätta till felet trots att man ber om det. I dag får man vänta upp till tre dagar med att bli uppringd, trots att de har uppstått en akut situation.

Ett exempel: Huvudmannens betalkort svaldes av automaten (ej tryckt tre gånger fel), skulle ta ut matpengar. Huvudmannen hade inga pengar just då i plånboken, maten i kylen var i princip helt slut. Hur löser man situationen? Jo, då tog god man ut pengar från sitt eget konto för att lösa akuta situationen. Som tack för detta blev god man starkt ifrågasatt och kritiserad för sitt handlande.

Sådana situationer leder till sömnlösa nätter, oro, stress och ångest. Numera ordnas det en kvällskurs, bara en enstaka kväll per år, med enbart generell information om redovisningen och information också om att ingen personlig hjälp är möjlig.

Vilka orkar och vill ställa upp som god man i dag på dessa villkor med endast symbolisk ersättning och obefintligt stöd och hjälp. God man i fråga vill gärna fortsätta sitt uppdrag, önskar bara bli behandlad på ett rätt och respektfullt sätt.

Före detta god man

            

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare