Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Håll koll på katten

Jag läste i VLT den 1 november om en katt som blev påkörd på Köpingsvägen. Var den kopplad? Varför var den ute på en så trafikerad väg?

Om den inte var i koppel, varför släppte ni katten lös? Det är kattägarens skyldighet att hålla koll på sin katt och definitivt inte släppa den lös.

Har man skaffat en katt eller något annat djur ska man hålla koll på den annars kan man ju köpa akvariefiskar istället.

Lisas mamma

Anmäl text- och faktafel

Ha katten som innekatt istället

Sluta att skriva snyfthistorier när eran utekatt blir påkörda av bilar. Och sluta att anklaga bilföraren för att ha kört på eran katt. Ha katten som innekatt istället så slipper ni sorgen om den blir överkörd.

Det går alldeles utmärkt att ha katter som innekatter och lära dom gå i koppel.

Det är faktiskt erat ansvar om katten så låt den inte springa lös hur som helst.

Kattägare med innekatt

Anmäl text- och faktafel

Det är ägarnas ansvar

Svar till "En 11-årig tjej", VLT den 1 november.

Du har så rätt när du säger att det är sorgligt att katterna blir påkörda. Det är ledsamt för katterna själva förstås och för de människor som väntar på att deras katt ska komma hem.

Även den som kör på en katt tar väldigt illa vid sig, det finns ingen normal människa som kör på en katt med flit.

Som du skriver så ser nog de flesta av oss i dag våra husdjur som en del av familjen, en familjemedlem som vi älskar och vill ha kvar hos oss. Om kattägarna tog samma ansvar för sin katt som hundägare gör för sin hund så skulle det inte inträffa så ofta att katter blir påkörda av bilar.

Man rastar sitt djur i koppel eller har det i en inhägnad, då kommer de inte i vägen för bilarna.

De människor som skaffar djur har ansvaret för att djuret inte kommer till skada. Bilister kan följa alla trafikregler men det hjälper inte när en lösspringande katt kommer ut i vägen, speciellt inte när det är mörkt. Som du skriver så kan ett djur plötsligt hoppa fram på vägen och då är olyckan ett faktum.

Det är därför som hundägare, de allra flesta, har sina hundar i koppel och gärna med reflexer på i mörkret.

Det är därför som inte föräldrar låter sina barn springa ute på vägarna i mörker, de vill inte att barnen ska bli påkörda.

Det är därför som kattägare borde ta sitt ansvar för katterna, så att de inte springer lösa och kommer ut i trafiken och blir påkörda.

Det är hemskt med påkörda katter men det måste vara ägarnas ansvar att hålla dem borta från vägarna. Då får ni hem era fina älsklingar igen!

Susan Eriksson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare