Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Har du patienternas förtroende Rasmus?

Replik på krönikan Det måste finnas en orsak till att man fått högt blodtryck, VLT 2 juni.

Tråkigt Rasmus, att du inte träffat en enda person som vågat erkänna för dig att den fått både information och råd om att sluta röka, börja eller utöka motion, fått kostråd och alkoholrådgivning och trots det valt att inte göra nånting åt det? Det säger sig själv. Ingen säger det. De säger precis som du skriver: ”Jag fick ett piller.”

I själva verket finns det ett stort arbete som ligger bakom varje enskild patient som har högt blodtryck. Jag skulle höfta och säga 85–90 procent i alla fall, eftersom vissa patienter både slinker mellan och faller mellan stolarna, tyvärr.

Som du också säkert vet, eftersom du är utbildad fysioterapeut, finns det ibland andra riskfaktorer med i bilden, så som ärftlighet, tidigare sjukdomar, höga blodfetter och högt blodsocker, hos mer än hälften av blodtryckspatienterna volket gör att man helt enkelt inte kan riskera att vänta på patientens livsstilsförändring. Då jobbar vi i stället parallellt med livsstilsförändringar och plockar sedan bort medicinen om allt går väl.

Ibland är patienten inte mottaglig just där och då i stunden hen får veta att hen har högt blodtryck. Då samarbetar vi i vården, det vill säga att om du som fysioterapeut får höra det här, antingen tar diskussionen där och då med personen ifråga och följer upp om du kan eller kontaktar ansvarig läkarmottagning om inte patienten har förmågan själv? Vi gör allt vi kan och hjälps åt. Men ibland räcker inte heller det, för alla har en fri vilja och ett eget liv med egna val.

Distriktssköterskan

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare