Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hässlö flygplats viktig tillgång för Västerås

Västerås flygplats är viktig även för omgivande kommuner. På tveksamma grunder föreslår vissa politiker nedläggning. Oavsett argument verkar de redan ha bestämt sig, men är de verkligen i majoritet? Var finns utredning och beslutsunderlag värd namnet?

Många frågor är ännu obesvarade. Vart ska ambulansflyget med sjuka och organ ta vägen, det är en angelägenhet för hela länsdelen. Vart ska brandflyget ta vägen? Är skogsbränderna år 2014 redan glömda? Var ska nödlandande flygplan landa? Vart ska flygutbildningen och flygskolorna på Hässlö ta vägen? Vart ska flygverkstäderna ta vägen?  Vart ska flygeleverna ta vägen? Vart ska Frivilliga flygkåren och Hemvärnsflyget ta vägen? Hur påverkas risk- och sårbarhetsanalyserna? De ska göras enligt lag.

Många företag har redan gjort och gör stora investeringar i sin verksamhet på Hässlö. De har trott långsiktigt på Västerås. Ett förhastat beslut om nedläggning innebär stor och onödig kapitalförstöring. Dessutom hotas många jobb.

Frågorna är många, svaren få. Det minsta man kan begära är en riktig utredning, som remissbehandlas före beslut i detta viktiga ärende. Är det för mycket begärt?

I dessa corona-tider blir det uppenbart att vi får lida av kortsiktiga politiska beslut där förråd har tömts och totalförsvaret avvecklats. Lägg inte ner befintlig infrastruktur i form av fungerande flygplatser. Tänk lite mer långsiktigt än det närmaste kvartalet. Västerås och Västmanland kommer att behöva Hässlö flygplats även i framtiden.

Orolig civilingenjör och civilekonom

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare