Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hellre en rumänsk tiggare än en stockholmare

Svar på insändaren I denna tid finns ytterligare skäl att införa tiggeriförbud, VLT 28 maj.

Jag läste din insändare med stigande förvåning och till sist blev jag arg. Men hata, hata, hata hjälper inte. Du är inte dum och du är inte ond, men du reagerar lite väl snabbt och låter dina känslor ta över. Det är bara mänskligt och så reagerar vi alla då och då.

Jag är lika mycket som du upprörd över bordellverksamheten på Östermalm i Stockholm, men där är det fråga om människohandel, ett avskyvärt brott som polisen bekämpar så gott det går. Tyvärr gäller här som med knark: Utan kunder inga affärer.

De flesta rumänska tiggare är dock vanliga kvinnor med barn vars existens på något sätt har slagits i spillror, oftast genom att mannen har stuckit ifrån dem. De lämnar sina barn hos mormor och försöker att få ihop pengar genom att tigga här i Sverige. Det är ett hårt jobb: kallt, blåsigt, hett, obekväm arbetsställning, uttittade, förolämpade, bespottade, utan läkarvård, utan fast bostad – men ändå är detta bättre än fattigdomen på Rumäniens landsbygd som de oftast kommer ifrån.

I mitten av mars blev det aktuellt med svenska åtgärder mot covid-19 och samtidigt stängde länderna i Centraleuropa sina gränser. På kvällen den 14 mars beslutade Rumänien att stänga sin gräns för alla (även rumäner!) två dygn senare. Tiggarna tog sig hem illa kvickt, där de sattes i två veckors sträng karantän, vilket i deras fall betydde polis på gatorna utanför huset och daglig kontroll av var de befann sig. Landet är fortfarande nedstängt.

I helgen som gick hade Sverige med 10 miljoner invånare cirka 4 200 döda i covid-19, Rumänien med 19,4 miljoner invånare 1 240 döda, vilket betyder att det i Sverige i förhållande till folkmängden har dött nästan sju gånger så många som i Rumänien.

Skulle jag behöva välja vem jag vill dela taxi med – en stockholmare eller en rumänsk tiggerska – är svaret enkelt.

Peter i K

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare