Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hen som identifikation på en okänd Jesus

Bengt Gustavsson frågar i en replik i VLT den 27 december "Vem avgör vad som är sanning i bibeln och i kyrkan?" Frågan det gäller står inte som en sanning i bibeln men behandlas som om den stod där? Det gäller ordet hen som benämning på Jesus, en känd storhet i kyrkan som kyrkan ändå av någon anledning vill behandla nedlåtande som en okänd hen

När Jesus steg upp ur vattnet efter att ha blivit döpt hördes en röst från himlen: "Han är min älskade Son. I honom har jag min glädje." Det var inget hummande om någon hen inte och Gud bör ju veta. Ingen annanstans tvekar bibeln om vilket kön Jesus har heller.

Vi har faktiskt kommit längre än så i förståelsen mellan trossamfunden i Västerås, hoppas Bengt Gustavsson i sin retoriska kommentar, men vi har nog inte det. Vi kommer nog bara längre om bibeln och dess budskap får vara den gemensamma grund vår tro vilar på.

Bibeln är en gudomlig helhet och måste läsas så. Gud är historiens Gud. Om man läser de olika författarnas berättelser som ett hopkok av fristående händelser blir helheten oförståelig.

Bengt Gustavsson menar att jag är någon som bygger trösklar som blir för höga. Själv tycker jag nog att trösklarna etableras av dem som går utanför vad ordet säger och omformar det för att passa dem som vill gå en egen väg.

Ordet hen som benämning på Jesus är bara ett symtom på att vägen för Svenska kyrkan blivit bredare och om det är att omyndigförklara Svenska kyrkan ligger nog problemet där.

Själv tycker jag det är ett barnsligt, feministiskt tänk, som inte leder framåt och om inte övriga trossamfund vill bejaka detta är det ett sundhetstecken.

Stig Melin

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare