Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Höjning på grund av eftersatt underhåll

Mälarenergi höjer sina VA-taxor med 7,5 procent utifrån att taxor är reglerat i vattentjänstlagen. Alla VA-konsumenter kan utifrån den årliga Nils Holgerssonrapporten om prisökningar i Sverige för 2019 se att den allmänna prisökningen uppgår till 1,9 procent medan de kommunala taxorna ökat med 4,8 procent.

Varför tillåts de kommunala taxorna som VA-taxan i Västerås att skjuta i höjden i jämförelse med den allmänna prisutvecklingen? Mig veterligen är detta inte reglerat i vattentjänstlagen utan beror sannolikt på eftersatt och utbyte av VA-ledningar.

Svenskt Vattens vd uttryckte 2019 att på grund av bristande utbyte av VA-ledningar får VA-konsumenterna räkna med en höjning av VA-taxorna i Sverige med 100 procent inom 10 år.

Anders Grönvall, regeringens utredare av en ny vattentjänstlag framförde vid möte med oss 2017 att våra 290 kommuners samlade behov av utbyte av VA-ledningar då beräknades till 800 miljarder kronor, det vill säga 10 gånger försvarsbudgeten.

VA-taxehöjningarna som konsumenterna får beror på eftersatt underhåll som inte är reglerat i vattentjänstlagen.

Lars-Göran Carlsson

ordförande i den nationella föreningen VA-i-tiden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare