Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur tänkte ni i ambulansen?

Annons

Hur tänkte ni som åkte på larmet där en äldre man ramlat utför trappen i källarvåningen den 21 oktober. Han hade ramlat och slagit sig illa i sidan och hade så ont att han knappt kunde prata.

Hans fru ringer ambulansen som kommer, tar blodtryck kollar syresättning och säger att värdena är bra. När ni kommer ligger han på golvet, ni reser upp honom så att han sitter lutat mot väggen i källaren. När ni kollat hans värden säger ni att de gör inget på sjukhuset, men om han blir sämre så är det bara att ringa så kommer ni. Då är min fråga, till vilken nytta då? Var ni medvetna om hur skadad han var och hur i hela fridens namn hans fru skulle få upp honom från golvet?

Mannen i fråga är över 1,90, hans fru är 1,65. Han var illa skadad och har två trappor upp till sovrummet för att kunna lägga sig. Tänkte ni inte på att han kanske kunde ha inre skador som inte syntes just då? Men jag kan tala om hur illa det var. En vecka senare, en vecka som varit full av smärta, svårt att sova, knappt kunnat ta sig ur och i sängen, kommer han till sin husläkare för ett besök som var bokat sedan tidigare. Men som då ser hur blåslagen han är och blir alldeles förskräckt, skickar honom genast och akut till röntgen.

Där visar det sig att fem revben har frakturer, två ganska lindrigt med bara ett par skador på varje revben, medan tre revben är illa åtgångna med flera frakturer varav en har en spricka där det glidit lite isär.

Hade ni tagit honom med er på en gång kunde han fått hjälp på lasarettet med smärtstillande och en annan vila någon dag. Han blev erbjuden att stanna på sjukhuset efter röntgen men valde då att åka hem, eftersom han redan legat hemma i en vecka.

Gör man så här? Behandlar man äldre människor på detta vis? Mannen är ju i alla fall 85 år. Då tycker inte jag att man skall blir behandlad på detta vis.

Ledsen och besviken

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare