Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur vågar ni släppa ut katten?

Svar till signaturen ”En 11-årig tjej” den 1 november.

Jag börjar med att beklaga att din katt Lucky inte finns mer. Vi djurägare förstår din sorg. Men jag måste fråga: Hur vågar ni släppa ut Lucky när ni tydligen bor vid Köpingsvägen? En mycket hårt trafikerad väg, faktiskt en av de mest trafikerade i vår stad.

De största farorna med katter som går ute i stan är trafiken, men en annan mycket stor fara är människor som inte vill katten väl. Katten kan också bli instängd och inte kunna ta sig ut, av misstag eller medvetet.

Som jag förstår det av din insändare har ni även fler katter. Jag hoppas verkligen att det som hänt får er att inse att om man bor i stan så måste katten hållas inne.

Man kan till exempel näta in sin balkong eller gå ut med katten i sele. Om katten vistas ensam på balkongen och denna ligger mer än 5 meter över marken så är det lag på att balkongen skall vara innätad, eller på annat sätt göra det omöjligt för katten att ramla ut.

En sak till som jag passar att säga här och som inte alla västeråsare vet: En katt som går ute i Västerås skall vara ”märkt så en ägare kan kontaktas”. Om man släpper ut sin katt och den inte är id-märkt så begår man alltså ett brott och det är åtalbart. Det är ett brott mot den lokala ordningsstadgan, § 18. Tänk även på att inte enbart id-märka den, den måste också vara registrerad. Annars vet man inte vem ägaren är.

Jag arbetar på katthemmet och vi får tyvärr ofta in id-märkta katter som inte är registrerade. Då vet vi inte vem ägaren är.

Marita

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare