Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: I huvudet på en 70-plussare

En pandemi drar fram över världen och hela mänskligheten drabbas, vissa länder värre än andra.

I vårt lilla land som tidigare hade världens bästa sjukvård verkar det som om sjukvårdsplatserna räcker till, åtminstone just nu.

Den sedan länge dåligt fungerande åldringsvården har nu visat sig vara ännu värre än vi kunnat ana, dödstalen är förfärande.

Folkhälsomyndigheten levererar rekommendationer, som egentligen skall uppfattas som bestämmelser och vi medborgare försöker att efterleva rekommendationerna fullt ut, eller?

Jag själv har fuskat lite då jag besökt min tandläkare som är privat, på många håll har folktandvården bannlyst de som är 70+, så man undrar nu hur det går med tandhälsan för oss äldre. Socialministern flaggar nu för att man ev kan komma att förlänga perioden för högkostnadsskyddet för att inte enbart tandhälsan utan också plånboken skall drabbas så hårt. Man undrar ju om det får någon större effekt om tandvården inte tar emot oss som fyllt 70.

Vore det inte bättre att införa striktare hygienrutiner när man behandlar oss äldre än att låsa dörren.

Friheten är ju kraftigt begränsad för oss alla, och ännu mer begränsad för oss äldre äldre, som vi numera kallas. Undrar vilka som är yngre yngre.

Vi äldre över 70 skall, enligt rekommendationerna, inte besöka butiker över huvud taget.

Det känns ju trots allt lite befriande att höra Folkhälsomyndigheten anser att vi får träffa våra nära och kära på behörigt avstånd i bra väder utomhus, annars får vi fortsätta att kura ihop oss inom hemmets trygga väggar.

Man inser att man måste lära sig en massa nya rutiner nu vad gäller handlandet och annat och undrar varför inte alla företag har förstått att man måste ställa om sin verksamhet på något sätt för att få det att gå runt, staten kan inte hjälpa alla.

Numera kan man online-handla på ICA, COOP, Citygross, Willys med flera och det fungerar faktiskt ganska bra, nackdelen är ju att det oftast kostar några kronor extra.

Andra butiker har också hakat på och erbjuder hemleverans eller få varorna levererade till bilen på parkeringen, om man nu har någon bil. IKEA, Biltema, Bauhaus, Byggmax, Dressman med flera har den servicen, några tar inte något betalt för servicen andra tar betalt i varierande grad.

Vissa bagerier och restauranger erbjuder köp i lucka och har avståndsmarkeringar utanför.

Det är de kreativa företagen som har störst chans att överleva pandemin.

Jag blir också riktigt upprörd när storföretag som delar ut vinst till aktieägarna ber staten om stöd. Skall mina skattepengar betala storföretagens aktieutdelningar?

Många av de som är lite yngre och är vana att vara ute och röra sig har haft lite svårare att ta till sig av rekommendationerna, kanske för att man inte läser tidningen eller ser på nyhetssändningar utan mest tittar på nöjessidorna. Nu skall man inte tro att alla beter sig på det viset, men man behöver inte läsa statistik utan bara se sig omkring så ser man massor med yngre personer som trängs på uteserveringar och står i klungor. Man tycks tro att smittan bara drabbar oss äldre.

Häromdagen gick hustrun och jag ut en sväng i bostadsområdet där vi bor, normalt brukar vi gå ut tidigt på morgonen och då gå en runda i skogen, nu gick vi ut på eftermiddagen, vilket vi givetvis inte skulle ha gjort för på väg hem på gång och cykelbanan så mötte vi ett antal ungdomar som tog upp hela cykelbanan. Hustrun och jag gick åt sidan ut på gräsmattan för vi förstod att de inte skulle flytta på sig. När de var mitt för oss så bad jag dem vänligt respektera ett skyddsavstånd på 2 meter och svaret jag fick var -skojar du, menar du allvar? Jag ville inte fortsätta diskussionen utan gick vidare och tvingas inse att informationen inte gått fram eller fastnat.

Jag berörs av allt positivt som händer där människor ställer upp och hjälper till på många vis och ofta utan egen vinning.

Jag har också stor tilltro till Folkhälsomyndigheten, rekommendationerna är för vårat eget bästa, inte för att ställa till med problem.

Med de siffror som Folkhälsomyndigheten presenterar så kan man ju se ett visst ljus i tunneln trots att vi troligen kommer att få leva med restriktioner under ansenlig tid framöver och något facit på om vi gjort rätt i Sverige lär dröja.

Det är en tung tid för oss alla och jag har själv en nära släkting som har dött av Corona och alltså ingår i den statistik som presenteras dagligen. Siffrorna i statistiken representerar enbart antalet döda, därtill kommer massor med sörjande människor också.

Nu står främst hoppet till att man lyckas få fram något effektivt botemedel och längre fram ett vaccin.

Ta hand om er själva och stötta dem som har det extra svårt nu.

Jan Erik Axman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare