Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Idrott skapar ädla känslor, eller ...?

Annons

– Hej grabben! Ja du gillar fotboll?

– Ja det gör jag. De ä kul att spela lite ibland.

– Du tänker kanske bli proffs?

– Nää, jag spelar för att de ä kul. Elitidrott ä en massa bissniss och allt resande skapar utsläpp.

– Jaså? Ja, det kostar förstås en hel del att till exempel hålla igång ett bra fotbollslag, så det måste bli affärsmässigt. Men det är väl bra att duktiga ungdomar kan tjäna pengar? Spelar du inte med i något lag?

– Nä, vi spelar bara på en plan här när vi har lust. Gör upp egna lag medans vi spelar. Då bestämmer man ju själv hur länge man vill hålla på och det är ingen som blir arg om mitt lag inte vinner. Vi bryr oss inte så mycket vilka som vinner. Det roliga är att spela och kanske göra ett snyggt mål ibland.

– Ja, det är förstås bra att ni rör på er. Men vi måste ju få fram nya duktiga spelare som kan representera vår stad och kanske även Sverige. Det gäller förstås all idrott. Vi måste få fram nya stjärnor så att vi kan vinna medaljer. Synd att vi missade att få OS i Sverige. Det skulle väl varit roligt?

– Men ett OS kostar en massa miljarder och skapar mycket resande som ger utsläpp? Varför är det så viktigt att tävla hela tiden? Jag tycker inte att det gör nå´t att Håkan är bättre än mig i fotboll, för ja ä till exempel bättre än han i svenska.

– Ja, men OS-et skulle ju betala sig självt och gett inkomster för företagare i Sverige.

– Att anordna ett OS är väl en liten del av de totala kostnaderna. Om man räknar på alla kostnader runt jorden rör det sig väl om hundratals miljarder. Bara all TV måste kosta massor.

– Ja men det ökar bara vår konsumtion och därmed vårt BNP.

– Men nu talar man ju om att till exempel vi svenskar har en konsumtionsnivå som motsvarar två och ett halvt jordklot. Vi måste alltså minska vår konsumtion och då skall vi väl i första hand minska på det som inte är så viktigt.

– Ja, men idrott är väl viktig. Du vet väl att idrotten skapar ädla känslor.

– Det där med känslor förstår ja inte. De flesta som tävlar förlorar ju.

– Ha ha! Ja, det gör de förstås, men vi kan ju inte sluta tävla, det förstår du väl?

Filosofen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare