Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ingen planering sker av en "slump"

Svar på insändaren "Hur ska Västerås växa?", VLT den 10 december.

Jag förstår att förändringar kan väcka frågor och oro. Vi som jobbar med stadsbyggnad vet att det ofta finns ett stort engagemang hos boende i ett område när vi planerar att utveckla med bostäder eller verksamheter.

På Vallby tittar vi närmare på möjligheten att bygga nya bostäder vid Vallbyleden, cirka 80 nya lägenheter. Vår bedömning bygger på överväganden som finns i Västerås stads översiktsplan, som är beslutad av kommunfullmäktige.

Påståendet att en enskild tjänsteman ensam ligger bakom planeringen, och att arbetet sker slumpartat, är felaktigt. Ett detaljplanarbete är en lång process som föregås av flera utredningar och samarbete med olika aktörer. Våra politiker fattar beslut både om att påbörja och anta en detaljplan.

Översiktsplanen, ÖP 2026, är grunden för all fysisk planering i staden. Här finns beskrivet hur staden ska växa på lång sikt och ingen planering sker av en ”slump”. Västerås växer och vi planerar för helt nya bostadsområden och för utveckling av befintliga områden – båda behövs. Vi som jobbar med stadsbyggnad behöver alltid väga enskilda mot allmänna intressen. Det är en del av utmaningen när vi behöver bygga fler bostäder. Vår målsättning är att planera för ett hållbart och säkert samhälle för alla på lång sikt.

I arbetet med detaljplanen på Vallby har vi skickat ut en samrådshandling till de närmast liggande fastigheterna. (I arbetet med en detaljplan samlar vi alltid in synpunkter från invånare i ett samråd.)

I varje detaljplan gör vi en bedömning av vilka som ska anses som mest berörda av förslaget och som ska få ett utskick. Handlingar och information läggs ut på webben för alla att ta del av.

Vi vill berätta om nya planer och vi vill nå ut med information. Trots detta så kan invånare uppleva att de inte har fått tillräckligt med information. Vi vill bli bättre på att tillgodose informationsbehovet och vi tittar på hur vi kan involvera invånare tidigare i olika dialogprocesser.

Vi har förlängt samrådet vad gäller detaljplanen på Vallby, från tre veckor till sju. Invånare är välkomna att lämna synpunkter fram till den 20 januari. Läs gärna mer på vasteras.se/vallby.

Jag hoppas på ett fortsatt respektfullt bemötande mot våra tjänstemän som jobbar för att förverkliga visioner och långsiktiga planer för hur Västerås kan växa med nya bostäder, verksamheter och samhällsfunktioner.

Carl Arnö

stadsbyggnadsdirektör

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare