Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ingenjörer saknas i miljöpolitiken

Annons

Kommentar till Pehr-Johan Fagers debattartikel ”Utsläppsrätter är helt enkelt dålig klimatpolitik”.

Jag håller med Pehr-Johan Fager. Det är mycket skrik om koldioxiden - man tar in ofantliga summor i koldioxidskatter – men sedan händer inget. Det är en mycket dålig verkningsgrad på de 1000-tals miljarder som satsas på miljön.

Jag råkade lyssna på ett inslag från 2017 med professor Lennart Bengtsson. Han är en av världens mest meriterade klimatforskare – och som nyss gett ut boken ”Vad händer med klimatet”.

I slutet på anförandet kom en frågestund där en kvinnlig åhörare ställer en mycket väsentlig fråga om relationen mellan forskare och politiker – och där den gode Lennart Bengtsson nog blev lite ställd.

Men i det ögonblicket upptäckte jag också vad som helt saknas i miljöekvationen – ingenjörerna.

Politiker har inte en chans att göra något vettigt av forskarnas spretiga budskap – som av nödvändighet blir resultatet av smal och djup vetenskap. Men det skulle ingenjörerna – de har den tekniska kunskap och det sinne för ekonomiska realiteter som behövs. Det bör därför finnas ingenjörsteam som står mellan forskare och politiker – och som kan göra forskningsresultaten begripliga för politikerna och oss andra.

Ingenjörsteam som kan ta till sig vetenskapsmännens spretiga forskningsresultat och sy ihop det till tekniskt och ekonomiskt fungerande system. Där ser jag inte en enda ingenjör idag.

Boggy

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare